FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 
 
 Menu. Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Gothar
Duch



Dołączył: 30 Mar 2006
Posty: 3006
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 13:52, 18 Sie 2008 Powrót do góry

Też lubię Snow Flakes, ale kupuję tylko Chocapic. Taki monotematyczny w kwestii płatków jestem. A czy są w 'moich' sklepach, to spojrzę następnym razem, bo tak to nie zwracam nawet na to uwagi... ;]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Alice
Tańczący z Postami
Tańczący z Postami



Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 1737
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Niewiasta

PostWysłany: Pon 14:37, 18 Sie 2008 Powrót do góry

Dzisiaj makaron. ^^
Makaron spaghetti, sos własny. Generalnie robienie sosu zaczyna się już w sklepie - kupuje się takie rzeczy, które się powinno mieć pod ręką. ;p Pomidory więc koniecznie, cebula, czasem kukurydza. Przygotowując na patelnię wrzuca się to, co pasuje do danych składników - posiekana bazylia, kilka kropel tabasco.. Dowolność. Sos dodać do makaronu, posypać parmezanem i dać do spróbowania komuś innemu. Zawsze wychodzi inaczej, ale zawsze smakuje dobrze.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Alice dnia Pon 20:23, 18 Sie 2008, w całości zmieniany 3 razy
Zobacz profil autora
Novy
Moderator
Moderator



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 1950
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Pon 19:35, 18 Sie 2008 Powrót do góry

Podziwiam Was. Moje zdolności kulinarne kończą się na zrobieniu jajecznicy, kanapek, ugotowania jajek na miękko, zrobieniu zupki chińskiej i zamówieniu pizzy.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Alice
Tańczący z Postami
Tańczący z Postami



Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 1737
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Niewiasta

PostWysłany: Pon 19:43, 18 Sie 2008 Powrót do góry

Trochę archiwalnie...

19:03:43 novy.o2 (novy154@tlen.pl)
na obiad zupka chinska.
19:03:50 novy.o2 (novy154@tlen.pl)
na kolacje home-made kanapki
ugh
19:04:11 ali (alice92@tlen.pl)
gratuluję pomysłowości ^^
19:04:20 novy.o2 (novy154@tlen.pl)
dlugo tak nie pociagne.
19:04:36 ali (alice92@tlen.pl)
makaronu nie możesz sobie zrobić?
19:04:40 novy.o2 (novy154@tlen.pl)
eee.
19:04:46 novy.o2 (novy154@tlen.pl)
jest w zupce chinskiej. xD

-

20:19:25 novy.o2 (novy154@tlen.pl)
zw, ide robic kolacje.
20:19:32 ali (alice92@tlen.pl)
hm.. powodzenia.
20:33:46 novy.o2 (novy154@tlen.pl)
tadam
jestem
20:33:55 ali (alice92@tlen.pl)
już się martwiłam. ;p
20:34:01 novy.o2 (novy154@tlen.pl)
sprobujmy to zjesc.
20:34:50 ali (alice92@tlen.pl)
erm.. smacznego.
20:34:55 novy.o2 (novy154@tlen.pl)
danke
20:35:05 novy.o2 (novy154@tlen.pl)
ej nie, dobre nawet to jest.
20:39:54 ali (alice92@tlen.pl)
z pewnością.
20:39:59 novy.o2 (novy154@tlen.pl)
naprawde.
slowo daje, da sie zjesc.
20:40:25 ali (alice92@tlen.pl)
to co Ty jesz?
20:40:32 novy.o2 (novy154@tlen.pl)
nie chcesz wiedziec.

Biedaczek. ^^"


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Sieklik
Tańczący z Postami
Tańczący z Postami



Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 2085
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piaseczno
Płeć: Jegomość

PostWysłany: Pon 21:48, 18 Sie 2008 Powrót do góry

Novy napisał:
ugotowania jajek na miękko


To widzę, że Ty jesteś PRO.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Novy
Moderator
Moderator



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 1950
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Pon 21:52, 18 Sie 2008 Powrót do góry

Się ma tego skilla ; o

Z podobnie trudnych rzeczy, to jeszcze potrafię zrobić herbatę i kawę.
W sumie to by bylo tyle Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Novy dnia Pon 21:53, 18 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Sieklik
Tańczący z Postami
Tańczący z Postami



Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 2085
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piaseczno
Płeć: Jegomość

PostWysłany: Pon 22:09, 18 Sie 2008 Powrót do góry

Herbatę- umiem
Kawę- nie umiem, nie chcę umieć, wiem, że nie będę umiał :P
Żeby było śmieszniej, nie umiem nawet jajka na miękko ugotować, a robię (podobno bardzo smaczną) szarlotkę wegańską :)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Gothar
Duch



Dołączył: 30 Mar 2006
Posty: 3006
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 12:19, 19 Sie 2008 Powrót do góry

Novy, teraz zupełnie bez przekąsu - ugotowanie dobrego jajka na miękko to nie taka prosta sztuka. W tym sporcie liczą się sekundy, białko musi być idealnie ścięte, żółtko idealnie płynne, to naprawdę nic łatwego. ;o
Są dwa sposoby: wrzucamy jajko do gotującej się wody, wtedy sprawa jest prostsza, bo w skali czterech minut gotowania parę sekund w jedną czy drugą stronę nie robi różnicy. Ja osobiście wolę tryb sportowy, czyli wrzucamy jajko do zimnej wody, czekamy aż ta się zagotuje (musimy czuwać i pilnować, nie ma łatwo, bo jak przegapimy moment zagotowania, to możemy zapomnieć o panowaniu nad ścięciem) i odliczamy około minutę (ostatnio robiłem 0:54 i było całkiem dobre). Tu każda sekunda gra ważną rolę.
Także wiesz. ;]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Gothar dnia Wto 12:19, 19 Sie 2008, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
Halkione
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Wrz 2005
Posty: 3742
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 15:20, 19 Sie 2008 Powrót do góry

Gothar napisał:
Novy, teraz zupełnie bez przekąsu - ugotowanie dobrego jajka na miękko to nie taka prosta sztuka. W tym sporcie liczą się sekundy, białko musi być idealnie ścięte, żółtko idealnie płynne, to naprawdę nic łatwego.
Są dwa sposoby: wrzucamy jajko do gotującej się wody, wtedy sprawa jest prostsza, bo w skali czterech minut gotowania parę sekund w jedną czy drugą stronę nie robi różnicy. Ja osobiście wolę tryb sportowy, czyli wrzucamy jajko do zimnej wody, czekamy aż ta się zagotuje (musimy czuwać i pilnować, nie ma łatwo, bo jak przegapimy moment zagotowania, to możemy zapomnieć o panowaniu nad ścięciem) i odliczamy około minutę (ostatnio robiłem 0:54 i było całkiem dobre). Tu każda sekunda gra ważną rolę.
Także wiesz. ;]


moja ciocia też gotowała jajka "na sportowo" ale imho to bez sensu - bo jak masz słabą kuchenkę, to woda przed zagotowaniem może się gotować i z 10 min zanim osiągnie te swoje 100 stopni. A nie wiem, czy po 10 min w 70 stopniach odczekanie minuty daje jajko na miękko...
dlatego lepiej wrzucić na goracą i poczekać te 4 min Very Happy ew 4,5 jak jajko jest duże, albo z lodówki....
tylko skubane pękają.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Sieklik
Tańczący z Postami
Tańczący z Postami



Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 2085
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piaseczno
Płeć: Jegomość

PostWysłany: Wto 16:08, 19 Sie 2008 Powrót do góry

Dlatego ja nie umiem gotować jaj na miękko. Za dużo roboty. Sadzone to widzę, że gotowe.

Dziś jadłem takie fane naleśniki nadziewane kaszą gryczaną, chyba jakimś serem i czymśtam jeszcze. Bardzo dobre. Robła moja mama- nie znam przepisu...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Klonus
Obserwator



Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Czw 19:50, 21 Sie 2008 Powrót do góry

Halkione napisał:
tylko skubane pękają.

Żeby nie pękały należy zrobić maleńką dziurkę w skorupce. Kiedyś dostałem od znajomych urządzenie do gotowania jaj, to tam wraz z dozownikiem do wody był specjalny przekłuwacz, którym się nakłuwa skorupkę, żeby nie pękła.
Osobiście wolę jajka na twardo.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Sieklik
Tańczący z Postami
Tańczący z Postami



Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 2085
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piaseczno
Płeć: Jegomość

PostWysłany: Czw 20:52, 21 Sie 2008 Powrót do góry

Na miękko lepsze.

Dzisiaj knedle ze śliwkami.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Halkione
Administrator
Administrator



Dołączył: 11 Wrz 2005
Posty: 3742
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 21:14, 21 Sie 2008 Powrót do góry

jak przekuwam skorupkę to się Therion ze mnie śmieje, ze czary odprawiam Rolling Eyes zwłaszcza, ze zwykle jeszcze solę wodę Razz

ooo, knedle... chyba poproszę babcię, zeby zrobiła Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Sieklik
Tańczący z Postami
Tańczący z Postami



Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 2085
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piaseczno
Płeć: Jegomość

PostWysłany: Czw 21:32, 21 Sie 2008 Powrót do góry

Właśnie babcia robiła :) Przez dwa tygodnie będę miał jeszcze babcine obiadki :]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wojmistrz
Postołak
Postołak



Dołączył: 09 Kwi 2008
Posty: 876
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Halifax
Płeć: Jegomość

PostWysłany: Czw 23:51, 21 Sie 2008 Powrót do góry

Ja jadam "niedogotowane" mollet. Chyba tylko moja żona umie tak je ugotować, że miejsce ścięcia ma niespełna 1mm w żółtku. Nauczyła się na moje życzenie i chodzi tu w sumie o to, by unikać niedogotowanego białka kurzęcego jakie zdarza się miejscami przy jajkach na miękko, a mieć frajdę ze smaku ciepłego żółtka z solą, czarnym pieprzem i odrobiną prawdziwego masła (szczególnie jak uda się je w nim rozpuścić). Lubię białko jaj i jako dzieciak piłem jajka na surowo ale w szkołach gastronomicznych nakładli mi "głupot" i teraz unikam.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001/3 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
 
 
Regulamin